Visszaesési jelek

You are currently viewing Visszaesési jelek

A visszaesés nem akkor következik be, amikor megtörténik a konkrét szerhasználat. Már sokkal előbb elindul egy visszarendeződési folyamat, aminek csak a vége a visszaesés. Ezeknek a jeleknek a felismerésével sokkal nagyobb az esély a visszaesés megelőzésére.

Elbizakodottság

Úgy érzed már nem kell félned a szerektől – te lettél újra az erősebb – kibírod azt, hogy nem használsz. Másokat is meg akarsz erről győzni: ezért olyan helyekre jársz, ahol körülötted mindenki be van állva/rúgva. Bizonyítani akarsz, neked a szerek már nem okoznak gondot

Megelégedettség, önteltség

„Nekem már eszembe sem jutnak a szerek, nem is gondolok arra, hogy valaha használtam/ittam.” A nem használni ezután már nem tudatos tevékenység többé. Veszélyes dolog nem figyelni, nem gondolni rá, nem törődni függőséggel. Még akkor is legyen benned egy kis veszélyérzet, ha minden a legjobban megy körülötted. Ez megvéd a visszaeséstől.

Túl sokat vársz másoktól

„Ha én megváltoztam, mások miért nem?” Valójában jó dolog, ha ők is megváltoznak, de ha nem, a szerhasználat akkor is a te problémád marad! Lehet, hogy hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy bízzanak benned. Nem várhatod el tőlük, hogy megváltoztassák életstílusukat, csak azért, mert te már megtetted.

Felhagysz a rendszerességgel

Meditáció, napi leltár, részvétel az A.A./N.A. gyűlésen, rendszeres terápiába járás.

Mindezek a te programodat jelentik, segítenek a rendszeres, következetes józan életviteledben, megakadályozzák az önteltségedet, megelégedettségedet, az unalmat. Nem engedheted meg magadnak, hogy unatkozz, hogy eleged legyen a felépülésből! Túl nagy ár ezért a visszaesés.

Hangulatjavító gyógyszereket szedsz

Úgy érzed, szükséged van arra, hogy időnként tablettákkal enyhítsd a gondjaidat. A nyugtatószedés, (még ha orvosi javaslatra történik is) az egyik legravaszabb csapda számodra! Még akkor is, ha az alkoholon/drogon kívül sohasem volt problémád a kémiai szerekkel. Jusson eszedbe, újra becsapod magad; ez az út csak a visszaeséshez vezethet! Természetesen, ha valakinek kettős diagnózisa van, és antidepresszánst v. egyéb hangulatjavítót szed a pszichiáterével megbeszélve, az egy teljesen más út. A lényeg ott is az, hogy ne abuzálja azokat. Amik veszélyzónát jelentenek egy függőnek, az a benzodiazepinek nagy hármasa ( Xanax, Frontin, Rivotril) Ezeket elvonásban lehet, hogy kell használni, de aztán azokat is a megfelelő orvosi kontroll mellett lehetőleg minél előbb abba kell hagyni, mert nagyon gyorsan hozzájuk lehet szokni.

 Kimerülés

A drogos/alkoholista hajlamos arra, hogy önmagát túlhajszolva dolgozzon, sietve be akarja pótolni az addig elveszett időt. A mértéktelen használat után, most a munkában nem tud mértéket tartani. Fontos a jó egészségi állapot, a megfelelő pihenés. Mert ha jól érzed magad, jó a közérzeted – helyesen is gondolkodsz. Ha rosszul érzed magad, meglátod gondolkodásod is megváltozik. Ha nagyon rosszul érzed magad, máris azon gondolkodsz: a drogozás/ivás nem árthat.

Tisztességtelenség

Ami apró felesleges hazugságokkal, csalásokkal kezdődik a munkatársakkal, barátokkal, családtagokkal szemben. Majd jönnek a nagyobb hazugságok önmagunk számára. Ezt a jelenséget nevezik racionalizációnak; kifogásokat keresel arra, miért nem teszed meg azt, amit nem akarsz megtenni, illetve miért teszel olyat, amit nem kellene.

Türelmetlenség

A dolgok nem mennek elég jól, elég gyorsan: mások nem azt csinálják amit tenniük kellene – vagy amit vársz tőlük.

Kötekedés

Kicsinyes nevetséges dolgokról vitatkozol. Szükséged van arra, hogy mindig, mindenben neked legyen igazad. „Értsd már meg végre, hogy nekem van igazam!” Ezzel indokot keresel a használatra?

Depresszió

Érthetetlen rosszkedv, megmagyarázhatatlan kétségbeesés, mely visszatérő időszakokban tör ránk. Ezt az érzést úgy győzhetjük le, hogy beszélünk róla.

Frusztráció

Az életben a dolgok nem mehetnek mindig úgy, ahogy te elképzeled. Mindig emlékezz arra, hogy akadályokkal fogsz találkozni.

Önsajnálat

„Miért éppen nekem kellett drogosnak/alkoholistának lennem?” „Miért éppen velem történnek ezek a dolgok?” Úgy érzem senki sem becsüli amit teszek. Vajon értük teszem?

Túl sokat akarsz

Ne tűzz ki olyan célokat, melyeket normális erőkifejtéssel nem tudsz elérni! Mindig nagyszerű érzés, ha nem várt jó dolgok történnek veled. Amíg a legjobb formádat nyújtod, elérhetsz mindent amit szeretnél, de lehet, hogy nem olyan gyorsan, mint szeretnéd.

Túlságosan borúlátó vagy

Lehet, hogy rendezetlennek, hiábavalónak látod életedet, csak a még megoldatlan problémákkal törődsz. Senki sem szeret dicsekedni, de jó érzés emlékezni arra, honnét indultunk, és most mennyivel jobb az életünk.

Ez nem történhet meg velem

Veszélyes dolog így gondolkodni! Majdnem minden megtörténhet veled is, és ez annál valószínűbb, minél óvatlanabb vagy. Ne feledd! Betegséged progresszív; ha visszaesel, rosszabb állapotba kerülsz.

Mindenhatóság

Ez az érzés az előbb felsoroltak közül, több tünet kombinációjából származik. Már mindenre megvan a kész válaszod, magad és mások számára. Már senki sem tud újat mondani neked. Kinyilatkoztatsz: figyelmen kívül hagyod mások javaslatait, tanácsait – hiszen te mindent jobban tudsz. Szinte biztos, hogy küszöbön áll a visszaesés, hacsak alapvető változás nem történik gondolkodásodban.

Visszaeséses gondolkodás

A személy újra elkezdi romantizálni vagy idealizálni a fogyasztást, és kezdi elhanyagolni azokat a negatív következményeket, amelyek miatt korábban abbahagyta.

Szociális elszigetelődés

A visszaesés előtti jelek közé tartozhat a szociális köréből való kivonulás, társas kapcsolatok elvesztése, elszigetelődés a családtól és barátoktól.

Hangulatingadozások

Az alkohol és a drogok hatására fellépő hangulatingadozások, például depresszió vagy szorongás, gyakran előfordulhatnak a visszaesés kialakulása előtt.

Csökkenő munkateljesítmény

A munkahelyi vagy iskolai teljesítmény csökkenése, a felelősségek elhanyagolása is utalhat a visszaesésre.

Érzelmi instabilitás

A visszaesés gyakran kíséri érzelmi instabilitás, például gyakori hangulatingadozások, dühkitörések vagy érzelmi labilitás.

Megküzdési módok gyengülése

Azok a mechanizmusok, amelyek segítettek a személynek elkerülni az alkohol vagy drogfogyasztást, eltűnnek, és az egyén kevésbé képes kezelni az élet nehézségeit.

Mit lehet tenni, ha bekövetkezik a visszaesés? Ezt a „Visszaesés kezelése” c. cikkemben részletezem.