Mit tehetünk szülőként?

You are currently viewing Mit tehetünk szülőként?

Amennyiben szerhasználatot tapasztalunk kamasz gyermekünknél!

Az előző Mit ne tegyünk c. bejegyzés folytatásaként most nézzük meg, hogy mit érdemes tenni egy ilyen helyzetben:

1. Nyugodt és támogató hozzáállás

Próbálja megőrizni a nyugalmát, és ne ítélkezzen azonnal. Fontos, hogy a gyermeke érezze, hogy támogatja és nem csak bírálja.

2. Mutasson megértést és empátiát

Hallgassa meg a gyermekét és próbálja meg beleélni magát az ő helyzetébe.
Kérdezze meg, miért fordult a szerhasználathoz, és próbálja megérteni azokat az érzelmi vagy környezeti tényezőket, amelyek ehhez hozzájárulhattak.

3. Kommunikáció

Beszéljen nyíltan és őszintén a gyermekével. Próbálja megérteni, miért fordult a szerhasználathoz, és milyen problémákkal küzdhet. Tartson fenn egy nyitott és ítélkezésmentes kommunikációs csatornát a gyermekével.
Bátorítsa őt arra, hogy ossza meg önnel az érzéseit és gondolatait.

4. Információgyűjtés

Tájékozódjon a szerhasználat típusáról és mértékéről. Tudja meg, hogy milyen szereket használ, milyen gyakorisággal, és milyen hatásai vannak ezeknek a szereknek. Nagyon fontos, hogy a szerhasználat esetében nemcsak a drogról beszélünk, hanem az alkohol, a gyógyszer, játékhasználat, a nikotin kontrollálatlan használata is intő jel lehet arra nézve, hogy valami gond van a gyermekünkkel.

5. Segítségkérés

Keressen fel szakembereket, például pszichológusokat, addiktológiai szakember vagy családterapeutákat, akik segíthetnek a helyzet kezelésében. Sok esetben a szakmai segítség elengedhetetlen a sikeres rehabilitációhoz.

6. Támogatói csoportok

Vegyen részt támogató csoportok találkozóin, ahol más szülőkkel oszthatják meg tapasztalataikat és tanácsokat kaphatnak.

7. Pozitív életmód

Ösztönözze gyermekét egészséges életmódra, például sportolásra, kreatív tevékenységekre vagy más érdeklődési körök felfedezésére. Ezek segíthetnek a pozitív énkép kialakításában és a stressz levezetésében.

8. Határok és szabályok

Állítson fel világos szabályokat és határokat otthon. Fontos, hogy a gyermek tudja, milyen következményei vannak a szerhasználatnak, és hogy a szülők komolyan veszik a problémát.

9. Következetesség

Legyen következetes a szabályok betartatásában és a segítségnyújtásban. A gyermekének szüksége van a stabilitásra és a következetességre a gyógyulás folyamatában.

10. Türelem

A felépülés időbe telik, és előfordulhatnak visszaesések. Legyen türelmes és kitartó, támogassa gyermekét a nehéz pillanatokban is.

11. Erősítse a családi kötelékeket


Az erős, támogató családi háttér segíthet a gyermekeknek abban, hogy biztonságban érezzék magukat, és könnyebben megnyíljanak problémáikról. Közös programok, együtt töltött minőségi idő mind hozzájárulhatnak ehhez.

12. Önmaguk gondozása

Ne feledkezzen meg saját lelki és fizikai egészségéről sem. A szülői szerep ebben a helyzetben rendkívül megterhelő lehet, ezért fontos, hogy Ön is kapjon támogatást és időt a feltöltődésre.


A legfontosabb, hogy a gyermek érezze, nincs egyedül, és hogy van kiút a szerhasználatból. A szeretet, támogatás és a szakmai segítség együttese segíthet a gyermekének újra egészséges és boldog életet élni.