A visszaesés kezelése

You are currently viewing A visszaesés kezelése

A visszaesés kezelése alkoholizmus vagy bármilyen függőség esetén is egy komplex folyamat, támogatást és elköteleződést igényel mind a személy részéről, mind a környezetétől. Az alábbiakban néhány fontos lépést és tanácsot találsz a visszaesés kezeléséhez:

Felismerés és elfogadás

Ismerd fel és fogadd el, hogy a visszaesés bekövetkezett. Az elfogadás az első lépés a változás felé. Fontos, hogy ezzel együtt még nem dőlt össze a világ, és a felépülésed is nyerhet a visszaesésből.

Megcsúszás vagy visszaesés

A különbség az, hogy a visszaesés esetében nem tudsz megállni, kontroll vesztett használat következik be. Mindkettő figyelmeztetés arra, hogy még nem vagy elég stabil, vagy már azt hiszed, hogy simán belefér egy pl. pohár bor. Aztán a tapasztalás azt mutatja, hogy mégsem..

Keress professzionális segítséget:

Fordulj addiktológiai szakemberhez. A szakemberek segíthetnek megérteni a visszaesés okait és kidolgozni egy egyedi kezelési tervet.

Szociális támogatás:

Keress támogató embereket a környezetedben, akik segíthetnek neked az újrakezdésben. Csatlakozz támogató csoportokhoz ( AA, NA stb) vagy vegyél részt terápiás foglalkozásokon.

Változtasd meg a környezeted:

Kerüld azokat a helyeket és szituációkat, ahol könnyen visszaesésre kerülhet sor. Keresd azokat a pozitív környezeti változásokat, amelyek segíthetnek az elkerülésben.

Fejleszd a stresszkezelő képességeidet:

Tanulj meg hatékony stresszkezelési technikákat, például meditációt, légzőgyakorlatokat vagy relaxációt. Ezek segíthetnek a stressz okozta késztetések kezelésében.

Ismerd fel az okokat:

Az alkoholizmus vagy bármilyen más függőség gyakran mélyebben gyökerező problémákra vezethető vissza. Segítségért fordulj terapeutához, hogy feltárjátok a mögöttes okokat.

Újrakezdési terv:

Dolgozz ki egy újrakezdési tervet a visszaesés elkerülésére. Ez tartalmazhat konkrét lépéseket, célkitűzéseket és támogató intézkedéseket.

Örömteli, rövidtávú és reális célok kitűzése:

Találj új, egészséges szokásokat, például sportolást, művészeti tevékenységeket, önkéntesség vagy más pozitív időtöltéseket.

Rendszeres követés és támogatás:

Fontos, hogy rendszeresen kapj követést és támogatást a szakemberektől és a támogató közösségtől. Ez segíthet fenntartani az elköteleződést és a motivációt.

Tanulás a visszaesésből:

Tanulj az esetleges visszaeséseidből. Azok a tapasztalatok, amelyekből tanulhatsz, segíthetnek erősödni és előrelépni az út során.

A visszaesés a felépülés része, ez persze nem azt jelenti, hogy mindenáron vissza kell esni a felépüléshez, de az abból nyert tapasztalatokat be lehet építeni abba.

Füstös Kiberov